tiistai 24. joulukuuta 2013

TABERNAAKKELIN LEIPÄSET JA UR

1. Joulun jälkeisen sunnuntain teemana on pyhä perhe. Pyhällä perheellä tässä tapauksessa tarkoitetaan Jeesus-lapsen perhettä. He elivät tavallaan tavallisen perheen arkea tietäen kuitenkin ettei kaikki ollut ollenkaan tavallista.

Myös meidän jokaisen perhe on omalla tavallaan pyhä ja perheen yhteyttä sekä yhteistä aikaa tulee vaalia. Joulu on monelle perheelle tärkeää yhdessäolon aikaa, muttei yhteisiä puuhia ja ajan antamista tulisi unohtaa joulun pyhienkään jälkeen.

Tässä pientä yhteistä puuhastelua, joka onnistuu myös koko perheen voimin.





Tabernaakkelin leipäset
2dl tuoretta rypälemehua
7-8 dl täysjyvävehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1tl oliiviöljyä







Sekoita jauhot, suola ja öljy. Lisää rypälemehu hitaasti hyvin sekoittaen, kunnes taikina on sopivan notkeaa. Alusta taikina ja jätä se sitten nousemaan kahdeksi tunniksi. Tee taikinasta pieniä palloja ja kauli ne ohuiksi. Paista leipäset paistinpannulla molemmin puolin.

"Kun joku haluaa tuoda uhrin kiitokseksi, hän tuokoon kiitosuhriteuraansa ohella öljyyn leivottuja happamattomia kakkuja, öljyllä voideltuja ohuita happamattomia leipiä sekä parhaista vehnäjauhoista öljyyn leivottuja kakkuja." (3. Moos. 7: 12.)





Ur
1 kevätsipuli (tavallinenkin käy)
1 valkosipulin kynsi
250g tuorejuustoa
125g voita
5 rkl silputtuja yrttejä: persiljaa, minttua, tilliä, korianteria, ajuruohoa tms.
suolaa





Leikkaa kevätsipuli ja valkosipuli pieniksi paloiksi ja mausta suolalla. Sekoita keskenään tuorejuusto ja huoneenlämpöinen voi. Lisää tähän seokseen sipulihakkelus sekä yrttejä oman makusi mukaan. Laita ur yöksi jääkaappiin maustumaan. Tarjoile leivän ja vihannesten kanssa.

Ur on ikivanha voista, juustosta ja yrteistä tehty sekoitus jota tarjoiltiin jo muinaisessa Babyloniassa. Voin valmistus mainitaan Sananlaskuissa: "Jos kirnuat kermaa, tulee voita, jos väännät nenää, tulee verta, jos lietsot vihaa, sulee sota." (Sananl. 30:33)

Ohjeet jaa taustatietoa: Pirkko Jurvelin: Raamatun ajan keittokirja

Leipäset oli ihan megahyviä urin kanssa ja menivät kuin kuumille kiville. =) Näitä vois kokeilla tehdä myös nuotiolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti