keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

PÄÄSIÄISATERIA

Kristus on ylösnoussut!
Pääsiäisen koittaessa 40 päivää kestänyt paastonaika päättyy. Tätä ja kristuksen ylösnousemusta juhlistetaan monissa perheissä erityisellä pääsiäisaterialla ja tietysti herkuilla mm. suklaamunilla.

Jeesuksen aikaan ja edelleenkin juutalaisten keskuudessa vietetään meidän pääsiäisen tienoille ajoittuvaa Happamattoman leivän juhlaa. Happamattoman leivän juhlaa vietetään Mooseksen aikaisen Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi.

Tässä ideana yksi mahdollinen ateriakokonaisuus, jota voisi nautiskella vaikkapa pääsiäisateriana läheisten ja ystävien kesken. Vaikka pääsiäisaterialle perinteisesti kuuluu lammas on tässä ateriassa käytetty riistaa (ohjeessa neuvotaan käyttämään härkää tai nautaa).

                                      Härkäpata (4-6 annosta)
Pata ennen hauduttamista
900g häränlihaa tai naudanpaistia (minä käytin hirven lihaa)
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3/4 dl paloiteltua inkivääriä
1/4 tl kurkumaa
3/4 dl tuoretta vesikrassia
3/4 dl rukolaa
3/4 dl herneenversoja
2 tomaattia
2 1/4 dl vettä
suolaa ja mustapippuria
tuoretta oreganoa

Valmis pata



Paloittele liha ja ruskista palat öljyssä suuressa padassa. Hienonna sipuli ja valkosipulit. Lisää vähitellen sipuli, valkosipuli, inkivääri ja kurkuma. Keitä viiden minuutin ajan. Leikkaa lehtivihannekset suikaleiksi ja paloittele tomaatit. Lisää pataan vihannekset, kupillinen vettä ja suolaa ja pippuria. Anna padan kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää vielä hiukan vettä, pane kansi päälle ja kiehuta noin 20 minuuttia tai kunnes liha on kypsää. Koristele valmis ruoka oreganon lehdillä.





Raamatun ajan Pelestiinassa liha ruoka ei ollut suinkaan jokapäiväistä herkkua vaan sitä syötiin juhlien yhteydessä ja poikkeuksellisesti kun sitä esim metsästämällä saatiin. Liharuoat valmistettiin useinmiten jo tuolloin kotieläimenäkin tunnettujen nautojen, lampaiden tai vuohien lihasta. Israelilaiset eivät olleet varsinaista metsästäjä kansaa, mutta metsästystäkin harrastettiin jonkun verran. Riistaeläimistä metsästettiin lähinnä kauriita ja gaselleja sekä joitakin lintulajeja.

Kolmannessa Mooseksen kirjassa määritellään tarkasti, mitkä eläimet olivat saastaisia ja mitkä taas syötäviä. Saastaisia eläimiä ei missään tapauksessa tullut syödä. Nelijalkaisista eläimistä sai syödä vain sellaisia, joilla on halkinaiset sorkat ja jotka sen lisäksi myös märehtivät ruokansa. Pikkueläimet (sisilisko, myyrä jne) ei saanut syödä eikä myöskään käärmettä. Vedenelävistä sai syödä niitä joilla on evät ja suomut. Linnuista oli omat pitkät luettelonsa mitä sai syödä ja mitä ei. Tosin sitten taas sirkkalajeista jopa 800 oli syötäviä.

Paistettuja kasviksia pellillä.
Itse käytin vain porkkanaa ja palsternakkaa.


Paistetut kasvikset (6 annosta)
16 suurta herkkusientä
6 lehtisellerin vartta
6 suurta porkkanaa
6 palsternakkaa
2 fenkolia
oliiviöljyä
kuminaa
suolaa
mustapippuria




Puhdista kaikki kasvikset huolellisesti, mutta älä kuori niitä. Leikkaa ne suuriksi paloiksi, valuta päälle runsaasti oliiviöljyä ja sekoita. Laita sekoitus uunipellille ja mausta. Paista puoli tuntia 175-asteisessa uunissa.

"Parempi vihannesvati ja ystävien seura kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet." (Sananl. 15:17)



Bulgur

Lisäkkeeksi voi keittää bulguria.

Bulkur valmistetaan vehnästä. Vehnänjyvät esikeitetään ja kuivataan tai paahdetaan ennen murskaamista. Bulkuria voi käyttää lisäkeruokana riisin tai pastan asemasta. Bulguria on syöty Babyloniassa jo neljätuhatta vuotta sitten, ja Israelissa jo egyptin alueella sitä on käytetty jo tuhat vuotta ennen ajanlaskumme alkua.






Katkerien yrttien salaatti
Katkerien yrttien salaatti (8-12 annosta)
runsaasti tuoretta pinaattia
2 salaattisikuria (vain lehdet)
1 lehtisalaatti
1 punakaali
rukolaa
kourallinen vesikrassia
5rkl tuoretta basilikaa
2 1/2 rkl tuoretta oreganoa
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 rkl viinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua


Sekoita keskenään pilkotut salaatit, kaalit ja yrtit. Paloittele kananmunat ja asettele palaset salaatin päälle. Tee kastike miedosta viinietikasta, oliiviöljystä ja sitruunamehusta ja tarjoile salaatin kanssa.

"Katkerat ja väkevät yrtit ovat osa pääsiäisateriaa. Ne muistuttavat juutalaisia niistä vaikeuksista, joita he kokivat ollessaan orjina Egyptissä. Raamatussa sanotaan: "Syökää liha sinä yönä, syökää se avotulella paahdettuna, happamattoman leivän ja karvaiden yrttien kanssa." (2. Moos. 12:8.)

Jaakobin salaattia
Jaakobin salaatti (4 annosta)
100g voikukan lehtiä (tai salaatinlehtiä)
1 keskikokoinen kurkku
2 keskikokoista tomaattia
4 kevätsipulia
3/4 dl oliiveja

Salaatinkastike:
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria




Kuori ja pilko kurkku, paloittele tomaatit, viipaloi sipulit ja puolita oliivit. Huuhtele voikukanlehdet huolellisesti ja poista huonot kohdat. Leikkaa lehdet 5 cm:n pituisiksi ja lisää joukkoon muut salaatin ainekset. Valmista salaatinkastike ja kaada salaatin päälle.

Ohjeet ja taustatietoa: Pirkko Jurvelin: Raamatun ajan keittokirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti