maanantai 4. maaliskuuta 2013

ISRAELILAINEN HAPPAMATON LEIPÄ

4. Paastonajan sunnuntai
"Jeesus lähti Galileanjärven eli Tiberiaanjärven toiselle puolen. Häntä seurasi suuri väkijoukko, sillä ihmiset olivat nähneet tunnusteot, joita hän teki parantamalla sairaita. Jeesus nousi vuorenrinteelle ja asettui opetuslapsineen sinne istumaan. Juutalaisten pääsiäisjuhla oli lähellä.
    Jeesus kohotti katseensa ja näki, että suuri ihmisjoukko oli tulossa. Hän kysyi Filippukselta: "Mistä voisimme ostaa leipää, että he saisivat syödäkseen?" Tämän hän sanoi koetellakseen Filippusta, sillä hän tiesi kyllä, mitä tekisi. Filippus vastasi: "Kahdensadan denaarin leivistä ei riittäisi heille edes pientä palaa kullekin." Silloin eräs opetuslapsi, Simon Pietarin veli Andreas, sanoi Jeesukselle: "Täällä on poika, jolla on viisi ohraleipää ja kaksi kalaa. Mutta miten ne riittäisivät noin suurelle joukolle?"
    Jeesus sanoi: "Käskekää kaikkien asettua istumaan." Rinteellä kasvoi rehevä nurmi, ja ihmiset istuutuivat maahan. Paikalla oli noin viisituhatta miestä. Jeesus otti leivät, kiitti Jumalaa ja jakoi leivät syömään asettuneille. Samoin hän jakoi kalat, ja kaikki saivat niin paljon kuin halusivat. Kun kaikki olivat kylläisiä, Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Kerätkää tähteeksi jääneet palaset, ettei mitään menisi hukkaan." He tekivät niin, ja viidestä ohraleivästä kertyi vielä kaksitoista täyttä korillista palasia, jotka olivat jääneet syömättä.
    Kun ihmiset näkivät, minkä tunnusteon Jeesus teki, he sanoivat: "Tämä on todella se profeetta, jonka oli määrä tulla maailmaan." Mutta Jeesus tiesi, että ihmiset aikoivat väkisin tehdä hänestä kuninkaan, ja siksi hän vetäytyi taas vuorelle. Hän meni sinne yksin."
( Joh. 6: 1-15)

Israelilainen happamaton leipä

5 dl täysjyvävehnäjauhoja (tai durum-jauhoja)
n. 2 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
mausteeksi sipulia, valkosipulia,
seesaminsiemeniä, sumakkia, iisoppia tms.

Leivo jauhoista, vedestä ja öljystä taikina. Lisää mausteet. Tee taikinasta 8 pyörykkää, leivo niistä litteitä leipiä ja pistele haarukalla. Paista leipiä 250-asteessa uunissa kymmenen minuuttia.



Taustaa: 
Raamatun aikaan leipä oli ruokapöydän tärkein ruoka-aine ja sitä leivottiinkin melkein joka päivä. Leipää tuli kohdella kunnioittavasti, eikä edes murusia saanut heittää maahan. Jos murut olivat suurempia kuin oliivi, oli ne korjattava talteen.
Köyhät leipoivat leipänsä ohrasta, rikkaat vehnästä. Jauhot he jauhoivat joka päivä käsikivillä. Jauho ei ollut aina kovin puhdasta vaan joukkoon saattoi usein jäädä esim hiekkaa.
Leipä nostatettiin hapatteella tai mehulla. Pääsisäisenä hapate jätettiin pois taikinasta (kuten tässä leivässä). Israelilaiset joutuivat lähtemään pakomatkalle Egyptistä niin kiireesti, etteivät he ehtineet nostattaa leipää: "Egyptistä tuomastaan taikinasta he leipoivat litteitä happamattomia leipiä, sillä heidät oli ajettu pois Egyptistä ennen kuin taikina oli ehtinyt hapata eivätkä he ollet varanneet itselleen edes matkaevästä." (2.Moos. 12:39) Happamattoman leivän juhla kuului kiinteästi pääsiäisen viettoon.
Leipä paistettiin monesti kuumennetun kiven päällä, metallilevyllä, jonka alle oli vieritetty tuli tai uunin seinämillä. Leipää ei leikattu vaan siitä murrettiin paloja.

(Ohje ja taustatietoa: Pirkko Juvelin: Raamatun ajan keittokirja.)

Hyviä oli, kun lasten kanssa maisteltiin. Kantsii syödä lämpiminä. Jäähtyessään niistä tulee aika kovia. Onnistuiskohan nämä myös nuotiolla?!? Vois kokeilla...

1 kommentti: