maanantai 13. tammikuuta 2014

KASTEESTA

1. sunnuntai loppiaisesta

Kasteen lahja
Esimerkiksi näin voisit kertoa kasteesta niin että lapsikin ymmärtää ihan oikeasti, mistä siinä on kyse:

Vesi: Vesi kertoo siitä, että kasteessa pestään koko ihminen tavalla, joka on jotain muuta kuin käsien pesu ennen ruokailua tai suihku pihaleikkien jälkeen. Kasteessa Jumala pesee synnin ja kuoleman vallan pois ainutkertaisella tavalla. Tähän pesuun perustuu koko kristityn elämä.

Kastemalja: Käytettävä kastemalja voi olla vanha tai uusi. Vanhimmat kristillisessä käytössä olleet kastealtaat ovat kaksituhatta vuotta vanhoja ja tuhansien kilometrien päässä meistä. Uusimmatkin maljat liittyvät pitkään perinteeseen.

Kastemekko: Kastemekko kuvaa Kristuksen puhtautta, jonka kastettu saa kasteen myötä omakseen. Esimerkiksi urheilussa pukeutuminen näyttää, mihin joukkueeseen vaatteiden käyttäjä kuuluu. Kastemekko kertoo siitä, että lapsi kuuluu Jumalan perheväkeen.

Kynttilä: Uskosta puhutaan usein liekkinä. Kynttilä kertoo siitä, että Jumala itse asuu ihmisessä ja synnyttää uskoa. Jumala sytyttää liekin ja pitää sitä yllä.
Pimeässä huoneessa tai metsässä tarvitaan taskulampun valoa. Kastekynttilä kertoo siitä valosta, jonka varassa voimme tehdä valintoja elämässä. Valo auttaa myös näkemään elämän kauniit asiat kaikessa ihmeellisyydessään.

Kynttilä antaa valon lisäksi lämpöä. Pieni lapsi tarvitsee usein lämmintä syliä ja muuta suojaa, jota vanhemmat ja muut läheiset antavat. Jumala itse antaa lapselle hyvää ihmisten tekojen kautta.

Raamattu: Kirkossa luetaan Raamattua. Kristityt kuulevat siinä elävän Jumalan Sanan. Raamatusta kuulemme Jeesuksen sanat, joilla hän kehottaa kastamaan, kuullaan jokaisessa kastetoimituksessa.

Raamattu on täynnä lupauksen ja rakkauden sanoja, joista tulee yhä uudestaan ja uudestaan kouriintuntuvaa todellisuutta. Evankeliumi kertoo siitä, kuinka Jeesus otti lapset syliinsä ja siunasi heitä. Kasteessa tuo historiassa tapahtunut asia on läsnäolevaa todellisuutta.

Lapsi: Kaste on lahja, joka tarvitsee vastaanottajan. Lapsi osaa ottaa lahjan vastaan usein paremmin kuin aikuinen, joka pohtii, onko hän ansainnut saamaansa lahjaa.
Kaste on lahja, jonka avaamiseen menee koko elämä. Joka päivä voimme oppia jotain uutta elämästä Jumalan lapsena. Vanhemmat ja kummit ovat erityisessä asemassa, kun lapsi avaa kasteen pakettia ja tutustuu sen sisältöihin.

Me: Kaste liittää ihmisen seurakuntaan. Ilman kristillistä seurakuntaa, ei olisi kastetta. Seurakunta on siskojen ja veljien yhteisö. Kasteen myötä seurakunnan jäsenet saavat uuden siskon tai veljen.

(http://www.jumis.fi/erilaisia-toteutuksia-mainmenu-45/muut-teemat-mainmenu-68/137-lasten-kanssa-toteutettu-kastepuhe)

Samalla kun kerrot eri osisoita, voitte koota alttarille kastepöydän. Loppuksi voisi laulaa yhdessä jonkun kastetilaisuuteenkin sopivan virren.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti