maanantai 18. marraskuuta 2013

EMALOIDUT NUMEROKYLTIT ADVENTTIKYNTTELIKKÖÖN

1. Adventti
   Kuninkaasi tulee nöyränä
Uskonpuhdistuksen kirkoissa päivän päätekstinä on keskiajan perinteen mukaisesti kertomus Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin. Jeesus ei tullut Jerusalemiin maallisten valtiaiden tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Näin hän liittyi Sakarjan kirjan profetiaan rauhan kuninkaan tulemisesta. Tähän viittaa myös päivän nimitys nöyrtymisen adventti (adventus humiliationis).
Kirkkovuoden ensimmäinen sunnuntai julistaa, että Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy kansaansa antaakseen sille pelastuksen uuden ajan. Hoosiannaa laulaen tervehdimme Jeesusta Kuninkaanamme ja iloitsemme siitä, että hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa.
Päivän evankeliumit liittävät adventin ja joulun palmusunnuntaihin ja pääsiäisen tapahtumiin. Näin kirkkovuoden pääsiäiskeskeisyys tulee esille alusta lähtien. Joulu saa merkityksensä vain yhteydessä Kristuksen kärsimykseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen.
(evl.fi/kirkkonyt)


Tee emaloidut numerokyltit adventtikynttelikköön

Perinteinen emalointi tehdään sulattamalla lasijauhetta metallilevyn pinnalle. Lasijauhe vaatii kuitenkin yli 700°C lämpötilan sulaakseen, joten sen sulattaminen ei ihan kotikonstein onnistu. Tässä olen käyttänyt muovijauhetta emalointiin. Muovijauheen sulamislämpötila on 100°C.

Hio kuparilevyn pinta teräsvillalla ja pese levyn pinta kuumalla vedellä. Vältä pesun jälkeen koskemasta levyn pintaan. Sormista irtoava rasva heikentää pinnoitteen kiinnittymistä.

Tässä emaloinnissa tarvittavia välineitä. Vasemmalta alkaen: lasta (jolla nostellaan töitä paistoalustalle ja sieltä pois), koroke (jonka päälle kuparilevy laitetaan värijauheen sirottelun ajaksi) ja paistoalusta (jonka päällä työt paistetaan uunissa).

Taita puhdas A4-paperiin taitos keskelle (helpottaa myöhemmin ylijäävän värijauheen kaatamista takaisin purkkiin). Laita kuparilevy korokkeen päälle (helpottaa työn siirtämistä paistoalustalle) paperin päälle ja sirottele levylle kauttaaltaan noin 1mm kerros värijauhetta.

Kiinnitä värijauhe sulattamalla se levyn pintaan vähän yli 100°C uunissa. 

Kun pohjaväri on kiinnitetty levyyn ja sitä on kauttaaltaan tasaisesti voit ripotella päälle kuvioväriä. Apuna voit käyttää erilaisia esim paperista tehtyjä sapluunoita. Ja kiinnitä taas jauhe uunissa sulattamalla.



Kiinnittääksesi koristeet ripottele vielä ohut kerros pohjaväriä levylle ja sommittele sitten pinsettejä apuna käyttäen koristeen paikoilleen. Sulata ne vielä uunissa kiinni levyyn.

Hukkavärin saa helposti kaadettua takaisin purkkiin aluksi tehtyä paperin uraa pitkin.

Valmiit laatat.

Kiinnitin vielä laattojen reikiin metallirenkailla korupiikit, jotka taivutin koukulle. Koukuista ripustin laatat poikkumaan kynttiläsomisteeseeni. Somiste ja kynttilät Partylite.

Emaloiden voit tehdä myös vaikka koruja, avaimenperiä, tauluja yms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti